Coordinadora de colles castelleres de Catalunya

Què és el Patrimoni Immaterial?

Els orígens de la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial es remunten a l'any 1972, quan es va adoptar per part de la UNESCO (Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura), la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural i Natural, destinada a la protecció de grans monuments i de paratges naturals.

Ja en aquells moments es van sentir veus demanant la creació d'un catàleg similar per a aquelles manifestacions tradicionals, festes i rituals escampades arreu del món i que, pel seu caràcter immaterial i efímer, sovint veuen la seva continuïtat amenaçada. S'argumentava que seria una llàstima i una gran pèrdua per a la diversitat cultural de la humanitat que aquest patrimoni acumulat durant segles es perdés en aquest món cada cop més global i uniforme.

Però encara havien de passar uns quants anys perquè es prenguessin mesures en ordre a la protecció d'aquest ric i variadíssim patrimoni. Concretament, no va ser fins l'any 2003 que la UNESCO va adoptar la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Estem, doncs, davant d'una iniciativa relativament recent.

Aquesta Convenció va definir el patrimoni immaterial com "els usos, les representacions, les expressions, els coneixements i les tècniques que les comunitats i els grups, i en determinats casos els individus, reconeixen com a part integrant del seu patrimoni cultural". Aquesta definició inclou pràctiques socials com ara les representacions, les tradicions, les festes i els ritus, les arts escèniques, l'artesania i, més en general, aquells coneixements i habilitats que, transmesos de generació en generació, serveixen per donar a la comunitat un sentit d'identitat i continuïtat.

Es tracta d'elements culturals que no tenen contingut material, el seu dipositari és la ment humana i el cos és el seu element de representació. El coneixement i les habilitats necessàries per a la seva pràctica són col·lectives i gairebé sempre la representació és comunitària.


Quins elements han estat reconeguts ja?

La cinquena sessió del Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la UNESCO, reunida a Nairobi (Kenia) el 16 de setembre de 2010, va decidir inscriure 47 nous elements a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Amb aquestes incorporacions, el nombre total d'elements inscrits actualment a la Llista és de 232.

A més dels castells, la Llista inclou un altre element català, la Patum de Berga, i d'altres de l'àrea lingüística catalana: el Cant de la Sibil·la mallorquí, el Misteri d'Elx i el Tribunal de les Aigües de l'Horta de València. Els altres elements de l'Estat Espanyol són el flamenc, el "Silbo Gomero" i la dieta mediterrània. A nivell internacional cal destacar la inclusió d'elements com el tango o els "voladores" mexicans.

(Podeu consultar la llista sencera aquí)


E-mail: sagfsdgcoordsagfsdginadosagfsdgra@ccsagfsdgcc.casagfsdgt
Telèfon: 977 605 206
Adreça: Carrer Major 2, 43800 - Valls (Tarragona)
T'agrada aquesta pantalla?comparteix-la!