Coordinadora de colles castelleres de Catalunya

Tipus de castells

Segons l’alçada. Els castells poden ser de 6, 7, 8, 9 i fins i tot 10 pisos d’alçada. En tots els castells hi ha la pinya (la base que aguanta el pes i l’estructura del castell: com més àmplia millor), el tronc (l’estructura de castellers que hi pugen a sobre i que pot ser de dos a cinc pisos d’alçada) i el pom de dalt, que configuren tres pisos ‑els dosos, l’aixecador i l’enxaneta‑ formats pels més petits. Els castells de nou pisos estan a l’abast de molt poques colles i els de 10 es veuen molt de tant en tant (només se n’han descarregat dos en tota la història).

Segons el nombre de castellers per pis. Generalment, els castells es formen amb dues, tres, quatre o cinc persones per pis, tot i que excepcionalment també n’hi poden haver de set, nou o dotze. Quan un castell té una sola persona per pis se’n diu pilar. Els pilars s’alcen a l’inici i al final de l’actuació.

El nom del castell surt de la combinació d’aquests elements. Així, un castell de vuit pisos amb tres persones a cada pis és un “tres de vuit”.

A més, hi ha castells especials bé per tractar-se d’estructures complexes, com ara els castells amb un pilar al mig, o per la tècnica amb què es fan, com ara els castells aixecats per sota.

Segons l'estructura de la base. La pinya és la base dels castells, però algunes construccions importants porten folre, que és una segona pinya més reduïda a sobre d'aquesta. Alguns dels castells més alts fins i tot duen una tercera pinya, les manilles. En alguns casos, un mateix castell (per exemple, un quatre de nou), es pot fer amb o sense folre.


E-mail: sagfsdgcoordsagfsdginadosagfsdgra@ccsagfsdgcc.casagfsdgt
Telèfon: 977 605 206
Adreça: Carrer Major 2, 43800 - Valls (Tarragona)
T'agrada aquesta pantalla?comparteix-la!