Coordinadora de colles castelleres de Catalunya

Notícies de les colles

Els Xicots impulsen tallers d'introducció als castells per a nouvinguts

25/04/2010

Fruit del conveni que l'any passat els Xicots de Vilafranca van signar amb Caixa Penedès, i amb la col•laboració de l'entitat La Llum del Nord, la colla castellera de la camisa vermella comença un seguit de tallers de castells entre nouviguts, que duraran tots els mesos d'abril i maig, per tal d'introduir aquesta ancestral tradició catalana entre la població nouvinguda, com a via d'integració.
El projecte "Tots podem fer castells" és una iniciativa dels Xicots de Vilafranca que té la seva arrel en el viatge que els penedesencs van fer fa dos anys al Marroc. Efectivament, al juliol de 2008 els Xicots van ser la primera colla castellera que va actuar al continent africà. Ho va fer a Tànger, Assilah i Xaouen, de la mà de La Llum del Nord, que va establir els vincles per tal d'acostar les tradicions catalanes al país magribí, en el marc d'un intercanvi cultural de cinc dies.
Ara, la colla penedesenca fa un pas més en aquest apropament entre dues cultures que conviuen en una mateixa vila i impulsa un seguit de tallers específics per a nouvinguts, sigui d'on sigui la seva procedència, en la qual els assistents podran conèixer l'ABC dels castells en primera persona. Seran tallers en què es combinaran unes primeres explicacions tècniques i experiències pràctiques, amb una exposició més genèrica del que és el fet casteller, els seus més de 200 anys d'història, les colles existents, els assajos, les actuacions, el vincle casteller amb la tradició i el cicle festiu, etc.
El projecte consisteix en la realització de cinc tallers i d'una xerrada com a cloenda. El primer taller serà aquest dissabte, 27 d'abril de 2010 al local social de la colla, Cal Noi-Noi, entre les 5 i 2/4 de 7 de la tarda. La resta de tallers seran els dies 24 d'abril, 8, 22 i 29 de maig, sempre a la mateixa hora. La xerrada de cloenda, titulada "Els castells com a mitjà d'integració de nouvinguts" serà el mateix dissabte, 29 de maig, un cop acabat el taller.
Val a dir que l'any passat els Xicots ja van fer una primera prova-pilot de taller d'integració, amb la col•laboració del Pla per la Convivència i el Civisme de l'Ajuntament de Vilafranca, que es va valorar com a un èxit i que va donar peu a què ara tingui continuïtat i s'ampliï amb aquest cicle d'activitats. Cal dir també que la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) també està preparant un projecte amb uns objectius similars, titulat "Tots som una colla", en què hi prendran part altres colles del món casteller.
Per donar major promoció al projecte "Tots podem fer castells", els Xicots han fet una enganxada de cartells per Vilafranca amb els dies i hora dels tallers, i també han editat un tríptic, dissenyat pel dissenyador penedesenc Jordi Rovira, que anteriorment ja havia fet altres col•laboracions amb els vermells. El text de presentació està escrit en cinc idiomes, per tal de facilitar que la invitació a sumar-se a aquesta tradició tan nostrada arribi al màxim de gent: català, castellà, anglès, francès i àrab.
A la portada del tríptic hi apareix la imatge d'un casteller d'origen magribí, que és membre actiu dels Xicots de Vilafranca. De fet, en els últims dos anys la presència de persones nouvingudes en el si de la colla vilafranquina ha estat una constant, en una barreja de cultures que és un reflex fefaent de la societat actual. L'obertura del fet casteller a aquests sectors de la societat s'està convertint en una via molt important d'integració, de coneixença i d'interrelació entre persones d'arrels diferents.
A banda del suport de Caixa Penedès i de La Llum del Nord, el projecte compta amb la col•laboració de l'Ajuntament de Vilafranca, i el Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional de la Generalitat de Catalunya.


E-mail: sagfsdgcoordsagfsdginadosagfsdgra@ccsagfsdgcc.casagfsdgt
Telèfon: 977 605 206
Adreça: Carrer Major 2, 43800 - Valls (Tarragona)
T'agrada aquesta pantalla?comparteix-la!