Coordinadora de colles castelleres de Catalunya

Notícies Món Casteller

Tot a punt perquè arrenqui una Santa Úrsula més familiar que mai

16/10/2013

La Fira de Santa Úrsula amb el Fòrum Casteller com a eix conductor ja té pràcticament a punt les seves 140 activitats que es desenvoluparan entre divendres 25 i diumenge 27 d'octubre.

L'espai del Pati al bell mig de la ciutat aplegarà la 3a FiraCastells amb una activitat continuada per als més petits de la casa i per a tota la família. Per la seva banda, el vessant més científic i de debat sota el paraigua del 3er Simposi Casteller comptarà amb una trentena d'especialistes com a ponents al Teatre Principal durant la jornada del dissabte 26. El zenit serà la històrica diada castellera que arriba en un moment de màxima bonança per a les dues colles dels Xiquets de Valls, que portaran a la plaça del Blat les seves construccions de major rang. La gran majoria dels actes seran totalment gratuïts.

El Pati, amb les famílies

Els públics més familiars podran escollir entre els tallers d'argila, bijuteria, artesania, fermalls, música, espardenyes o galetes, tots de temàtica castellera, que desenvoluparan els vint estands expositors ubicats al Pati.

Els expositors seran La Baralla Castellera, Castells around the world, les dues colles vallenques, Cossetània Edicions, el Consell Comarcal de l'Alt Camp, Creacions Castelleres, la revista musical Enderrock, La Fàbrica, la Fira Mediterrània de Manresa, La Galeta Castellera, Jumping Clay, La Llibreria Castellera, El Nan Casteller, Planeta K-steller, Productes de la Terra, L'Oca Castellera de la Revista Castells, Vamcats, Vidiví i Xuxes by Xuxes.

Jocs gegants de la baralla castellera, l'oca castellera, el trivial casteller, construccions de fusta, el mural dels somnis castellers en què els infants podran dipositar els seus missatges castellers, o un imponent rocòdrom també ocuparan aquest espai central, en el qual també podreu emportar-vos el vostre globus amb forma d'un casteller. També hi seran diferents veles específiques la del Camp d'Aprenentatge de Tarragona i la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, amb el patrocini de Repsol, o la del Taller El Burro dels Jocs. Com una de les darreres incorporacions, la Creu Roja també ensenyarà la seva vinculació amb el món de les actuacions castelleres, especialment en els dispositius preventius i sanitaris.

Jazz clàssic maridat amb gralles i cervesa

El concert ‘Jazztells' amb La Vella Dixieland -nascuda el 1980, amb deu cds i més de 2.500 actuacions- i els Grallers Els Vernets serà un altre dels atractius de la Fira de Santa Úrsula la nit del dissabte 26 d'octubre. Ambdues formacions musicals estrenen a Valls una visió del repertori musical casteller en clau de les grans orquestres de jazz clàssic. La sessió evolucionarà com si es tractés d'una diada castellera en què el repertori es marida amb els diferents moments més propis de les colles - les matinades, l'entrada a plaça, el toc de castell, el pilar al balcó o el toc de vermut- i també amb un viatge històric cap a les arrels dels Xiquets de Valls amb el ball de valencians i la muixeranga d'Algemesí.

Els castells i la música aniran acompanyats d'un tast de quatre varietats de la cervesa Rosita, de la vila d'Alcover i del Camp de Tarragona. En aquest sentit, el Centre Cultural de Valls adoptarà una morfologia de club de jazz, amb tauletes petites que permetran alhora seguir el concert i gaudir del maridatge de cervesa. La varietat Ivori fresca i lleugera servirà per a la presentació del concert. La varietat negra, acompanyada d'una peça de xocolata, il•lustrarà els orígens dels castells ja que inclou sabors de la infantesa com la regalèssia i productes molt autòctons i propers com les avellanes. La tercera varietat de cervesa en joc serà la ‘Rosita Original', ideal per a la calor d'un migdia casteller. Finalment, els espectadors faran un viatge musical per repertori més ballable acompanyats d'una ‘Rosita Picant', ideal per a la festa i per trobar altres companyies.

El concert també inclou un tast d'una tapa ideada per a aquesta Fira de Santa Úrsula per part de La Pèrgola dedicada al fet casteller. En ella un seitó i una filigrana de pa s'enfilen sobre un tomàquet xerry. Els assistents podran gaudir, doncs, d'un maridatge de música, cervesa artesanal i tapa sorgit de la cooperació entre La Vella Dixieland, Els Vernets, Cervesa Rosita i La Pèrgola. Les entrades per a aquest espectacle es poden adquirir a través del servei a la taquilla central del Teatre Principal de Valls.

El Simposi, al Principal

Santa Úrsula ha aconseguit remarcar els diferents valors de l'univers casteller no solament a la plaça i als carrers sinó també en l'àmbit de l'anàlisi. En aquest sentit, el 3er Simposi Casteller aglutinarà una trentena de ponents que abordaran el valor patrimonial dels castells, el paper de la dona en aquesta manifestació festiva, el difícil tema del finançament de les colles i la mirada de l'art cap a les nostres construccions més patrimonials. Els ponents procedeixen de ciutats amb altres obres mestres declarades Patrimoni Immaterial per part de la UNESCO, com Elx -el Misteri-, Algemesí -les Festes de la Mare de Déu de la Salut i la seva Muixeranga- o Berga -la Patum. Però també es veuran representades una bona mostra d'altres localitats com Barcelona, El Vendrell, La Sénia, Manresa, Mataró, Reus, Tarragona, Vilafranca del Penedès i la mateixa ciutat de Valls. L'accés al Simposi és lliure però l'organització recomana acreditar-se prèviament al web de la Xarxa de Cultura de Valls o bé a l'email simposicastells@tinet.cat, per poder disposar de la informació explícita que generi la trobada.


L'horari del Simposi
Matí > el paper de la dona en els castells
9 h. Recepció i acreditació als participants.
10 h. Obertura del 3er Simposi Casteller i Ponència Inaugural a càrrec de María Ángeles Sánchez: ‘El valor patrimonial de les manifestacions festives'.
10.45 h. Àmbit primer. El paper de la dona en els castells. Presentació de comunicacions conduïda per l'historiador Pere Ferrando.
10.50 h. Josep Batet: La dona sempre hi és present.
11 h. Joan Bofarull: La incorporació de la dona en les muixerangues valencianes.
11.10 h. Sílvia Carreras: Els meus fills són castellers.
Sílvia Carreras: La integració de la dona en una colla de dos.
11.20 h. Anton Dilla: Castelleres del passat.
11.30 h. Llorach, C.; Masdeu, M.; Llurba, N.: Mares i castelleres.
11.40 h. Sònia Parra: La cultura la fan elles.
11.50 h. Josepa Roig: Les dones castelleres.
12 h. Pausa cafè al mateix Teatre Principal.
12.15 h. Taula rodona i debat amb els participants en la taula, autors de les comunicacions i assistents en general al Simposi Casteller.
13. 55 h. Cloenda de la sessió del matí.
Tarda > el finançament de les colles castelleres
16.30 h. Àmbit segon. El finançament de les colles castelleres. Presentació de comunicacions conduïda pel periodista Ricard Lahoz.
16.35 h. Miquel Botella, La publicitat a la camisa: un camí equivocat i innecessari.
16.50 h. Josep M. Cortès: El retorn als orígens.
17.05 h. Carles Cortès i Martin: Finançament de colles - Finançament d'entitat
17.20 h. Marta Plans: Cinc petarrells negociant amb gats vells.
17.35 h. Albert Rumbo: Evolució històrica del finançament de La Patum: de l'ortodòxia tradicional a les possibilitats contemporànies
17.50 h. Pausa.
18 h. Taula rodona i debat amb els participants en la taula, autors de les comunicacions i assistents en general al Simposi Casteller.
19.30 h. Ponència de clausura per part d'Antoni Salcedo: ‘El tractament dels castells a l'art'.
20.15 h. Cloenda del 3er Simposi Casteller.

 


E-mail: sagfsdgcoordsagfsdginadosagfsdgra@ccsagfsdgcc.casagfsdgt
Telèfon: 977 605 206
Adreça: Carrer Major 2, 43800 - Valls (Tarragona)
T'agrada aquesta pantalla?comparteix-la!