Coordinadora de colles castelleres de Catalunya

Notícies de les colles

Els Matossers fan la presentació oficial del seu conte 'Jan, puges?'

30/09/2014

El passat dimecres 24 de setembre, la Federació Obrera de Molins de Rei va acollir la presentació oficial de la versió impresa del conte Jan, puges?. L'acte, encabit dins de la programació de la festa major de la vila molinenca, va comptar amb la intervenció de l'alcalde, Joan Ramon Casals, i el primer tinent d'alcalde, Xavi Paz. Casals va destacar el paper dels Matossers com a entitat dinamitzadora i transversal, molt present en la vida cultural de Molins de Rei. Per la seva part, el primer tinent d'alcalde va recordar als presents el recent reportatge que el programa Quarts de Nou de Televisió de Catalunya va dedicar al taller casteller realitzat al centre penitenciari Wad-Ras, felicitant la colla castellera per les seves iniciatives més enllà dels castells.

David Fernández, president dels Matossers, va posar èmfasi en l'efecte "pinya" implícit en el micromecenatge que s'ha fet servir per a finançar l'edició i impressió del conte, tant a través de la plataforma Verkami, com les aportacions en mà fetes directament a la colla: "A la pinya d'un castell cal gent molt alta per fer de primeres mans o de vent i gent baixeta per fer de tap o de crossa. Tots ells, però, igualment importants per fer el castell i, com en una pinya, amb aportacions grans i petites, però totes elles importants, hem anat tancant els cordons que han permès materialitzar aquest somni".

Fernández també va fer referència als llibres solidaris, finançats per mecenes que entreguen el llibre que els corresponia en recompensa a centres, entitats i nens que no tenen un accés fàcil a contes. Com a primícia, el president va anunciar que els primers llibres solidaris es donaran als fills i filles de les internes del centre penitenciari de Wad-Ras, on els Matossers fan un taller casteller des de fa sis anys pels volts de la Diada.

Per la seva banda, en el seu emotiu discurs, l'autora del conte, Anna Zamora, va explicar com la història que es va inventar una tarda de Nadal amb els seus fills, l'Aina i el Biel, va anar creixent dia a dia, fins a convertir-se en un conte editat i imprès.

Segons l'autora, el conte del Jan "ens permet mirar els castellers i els castells des d'una altra perspectiva. Sempre veiem els castells a plaça, a les fotos sempre surten els enxanetes fent l'aleta, però el Jan i la seva família s'atreveixen a mirar el castell avall i de portes endins, descobrint que per arribar a fer l'aleta i castells ben sòlids es necessita una gran colla que assagi, i provi, i provi, i provi per aconseguir resultats a plaça".

Zamora va agrair tant a l'equip del conte, que ha treballat en el projecte més directament, com a tota la colla castellera en general i als mecenes col·laboradors. De nou sortia la paraula "pinya" durant la presentació, "aquell grup de persones que sempre tenen el cap mirant avall i que la seva cara no surt mai a les fotos. Saber que pots comptar amb tots i cada un dels membres de la colla en tot moment, per construir un castell, per muntar una barbacoa o per editar un llibre. El valor de la cooperació desinteressada i altruista", va remarcar l'Anna.

Després d'aquesta presentació, els Matossers van oferir un pilar als presents a la pista de la Federació, on també es van repartir les recompenses als mecenes que van voler assistir a l'acte.

A partir d'ara, el conte imprès ja està disponible a les llibreries de Molins de Rei i d'altres de la comarca, i a la paradeta matossera que es munta en les actuacions. A més, molt aviat es podrà comprar a través d'una plataforma de venda en línia especialitzada en productes culturals.


E-mail: sagfsdgcoordsagfsdginadosagfsdgra@ccsagfsdgcc.casagfsdgt
Telèfon: 977 605 206
Adreça: Carrer Major 2, 43800 - Valls (Tarragona)
T'agrada aquesta pantalla?comparteix-la!