Coordinadora de colles castelleres de Catalunya

Notícies CCCC

Els deu anys del casc centren l'aniversari del reconeixement de la Unesco

20/11/2016

Els deu anys del casc casteller i el reconeixement a persones i institucions -entre d'altres, l'empresa murciana NZI i el Centre d'Alt Rendiment (CAR) de Sant Cugat- que el van fer possible van ser l'element central de l'acte institucional de celebració del sisè aniversari de la inclusió dels castells a la llista representativa del patrimoni cultural immaterial de la Unesco, que es va celebrar ahir al vespre a l'antiga fàbrica Estrella Damm. En aquest sentit, el president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC), Jordi Grau, va dir que tant el reconeixement de la Unesco com el casc interpel·len el món casteller de cara al futur, en el sentit de continuar lligats a uns valors determinats i treballar al màxim per la seguretat. 

En el decurs de l'acte es va projectar un vídeo basat en reportatges emesos pel programa "Quarts de Nou" de TVC entre el 2005 i 2008 i que recollien el procés de creació i implantació del casc, que va arribar a les places el 2006. Seguidament, van parlar alguns dels protagonistes d'aquesta història. En primer lloc, Jaume Rosset i Enric Rovira, director i coordinador respectivament del projecte. Rosset va ser contundent a l'hora d'afirmar que "sense el casc, avui el món casteller seria molt diferent" i va reclamar que el món casteller encari amb la mateixa valentia altres reptes de seguretat pendents. Després, Josep Escoda va parlar en nom del CAR, també representat per Xavier Balius i l'actual director, Ramon Terrassa. Finalment, el conseller delegat d'NZI, Nazario Ibáñez, es va endur l'aplaudiment més destacat de la nit, en agraïment a l'aposta que va fer la seva empresa -especialitzada en cascs de motos- per un projecte de baixa rendibilitat econòmica però alt retorn social.

L'acte el va tancar el secretari general de l'Esport, Gerard Figueres, que va destacar que tot i ser dos móns diferents, esport i cultura podem sumar quan treballen plegats. En aquest sentit, cal destacar que la CCCC té un conveni de col·laboració amb la Secretaria General de l'Esport per temes de recerca mèdica. 

Durant l'acte també es va projectar el clip de la sèrie "Cultura Viva" dedicat als castells. Es tacta d'una iniciativa del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya que consisteix en materials pensats per ser viralitzats per les xarxes socials i que contenen dades sobre diferents aspectes de la cultura catalana. El primer "Cultura Viva" estava dedicat al món del còmic. Unes 80 persones es van aplegar a l'antiga fàbrica d'Estrella Damm, incloent-hi representants de colles castelleres, Televisió de Catalunya, la Xarxa de Televisions Locals i Òmnium Cultural.  


E-mail: sagfsdgcoordsagfsdginadosagfsdgra@ccsagfsdgcc.casagfsdgt
Telèfon: 977 605 206
Adreça: Carrer Major 2, 43800 - Valls (Tarragona)
T'agrada aquesta pantalla?comparteix-la!