Coordinadora de colles castelleres de Catalunya

Notícies Món Casteller

La Nit de Castells premia Josep Sala, Òmnium Cultural i la plaça del Blat

01/02/2015

La trajectòria del fundador dels Castellers de Barcelona, Josep Sala, Òmnium Cultural, la història i idiosincràsia de la plaça del Blat i la progressió de colles com la Jove de Tarragona, els Nens del Vendrell i els Castellers de la Vila de Gràcia, han estat els grans protagonistes de la novena edició de la Nit de Castells, que s'ha celebrat aquest vespre al Centre Cultural de Valls. L'acte ha comptat amb l'assistència de la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, i l'alcalde de Valls, Albert Batet, i els representants de 73 colles castelleres d'arreu del país, a més d'altres agents de l'univers casteller. Coincidint amb la celebració de la simbòlica data de la Candela vallenca, la Nit s'ha celebrat en un espectacle àgil i fresc dirigit artísticament per Jordina Biosca amb la interpretació plàstica dels castells a través de mapping, maridats amb música de piano i contes.

Els premis de la Nit de Castells han estat força repartits i han contemplat bona part de la realitat plural actual del món casteller. El Premi a la Trajectòria, probablement el més emotiu a les successives Nits de Castells, ha estat per al vilafranquí Josep Sala, fundador l'any 1969 dels Castellers de Barcelona i una referència absoluta en la colla degana de la capital.

El Premi Plaça de la temporada ha estat per a la plaça del Blat de Valls, el quilòmetre 0, per ser un escenari únic -bressol dels castells d'història bicentenària-, on les actuacions d'alt nivell de les dues colles locals es continuen vivint una intensitat genuïna, com es va copsar l'any passat en la tercera ronda de Sant Joan sota la pluja o a la diada de Santa Úrsula.

El Premi Ambaixador Castells l'ha obtingut Òmnium Cultural, per la campanya Catalans Want to Vote. Human Towers for Democracy, celebrada el 8 de juny del 2014, en la qual més de 5.000 castellers van aixecar castells a vuit capitals europees i altres poblacions per dir al món que els catalans volem decidir lliurement el nostre futur com a poble.

El Premi a una Iniciativa Social -que reconeix una pràctica en el món casteller que ha destacat positivament pel seu impacte social- ha estat per a la Base de dades de la Coordinadora de Colles Castellers i la Colla Jove Xiquets de Tarragona, perquè, un cop culminat el procés d'incorporació de dades fins al 1926, constitueix un corpus de referència per a l'estadística i la història dels castells.


El premi Aleta, que concedeix la Coordinadora de Colles Castellers de Catalunya i que distingeix la millor acció formativa en relació amb la canalla, l'ha guanyat el projecte "Junts anem més lluny", dels Castellers de Sabadell, que desenvolupa una metodologia d'assaig que combina aspectes tècnics i psicològics, i crea dinàmiques estructurades, lúdiques i motivadores.

Les colles que han protagonitzat darrerament salts importants també han estat protagonistes a la Nit. El Premi Colla de la Temporada (amb un jurat integrat per les colles de gamma extra i que premia una colla que no és d'aquest grup) ha estat ex-aequo per als Castellers de la Vila de Gràcia (que ja el van guanyar l'any passat) i els Nens del Vendrell. En tots dos casos s'ha valorat la seva progressió i la projecció de futur.

El Moment casteller de la temporada -que premia un castell realitzat la temporada anterior que, per la seva dificultat, resultat o valor, mereix un reconeixement especial, que té als cronistes castellers com a jurat- ha estat per al 3 de 10 amb folre i manilles carregat per la Colla Jove Xiquets de Tarragona al Concurs, pel simbolisme que el va distingir, el marc en què es va produir, l'efecte sorpresa que el va acompanyar i la culminació d'una trajectòria espectacular.

La Jove de Tarragona també ha estat reconeguda als nous Premis Baròmetre -que distingeixen les colles que han pujat un pis el seu nivell històric, junt amb les colles: Castellers de Sants, Xiquets de Tarragona i Castellers de Barcelona, Castellers de Sabadell, Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau, Castellers de Sant Vicenç, Vailets de l'Empordà, Brivalls de Cornudella, Castellers de l'Alt Maresme i Castellers de les Roquetes.

Els premis de fotografia han estat per Ariadna Brunet i Mireia Comas (primera i segona classificada, respectivament, en la categoria professional, que s'ha estrenat enguany), i Carolina Durán i Vinyet Solé en la categoria de votació popular.

La cerimònia ha maridat els castells amb diferents disciplines artístiques conduïdes per la vilafranquina Jordina Biosca. Coincidint amb el fet que l'Assemblea General de les Nacions Unides ha declarat el 2015 Any Internacional de la Llum i les Tecnologies basades en la Llum i que la ciutat de Valls té en l'advocació de la Candela la seva particular celebració de la llum, Biosca li ha atorgat un paper molt destacat gràcies a la participació de l'artista visual Sílvia Isach. La part musical ha anat a càrrec del pianista Ismael Dueñas.

La IX Nit de Castells ha estat organitzada per la Revista Castells, la Fundació Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela i l'Ajuntament de Valls, amb el suport de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona i la Diputació de Barcelona, i el patrocini de Damm, Repsol, Endesa i l'Obra Social de la Caixa. També hi han col·laborat Gallina Blanca, Pallisa Ràfols i Penedès TV.

Durant la Nit al quilòmetre zero del món casteller, la Revista Castells ha presentat l'Anuari Castells 2015, que reuneix dades, reportatges, entrevistes i anàlisis del món casteller actual, en la ciutat bressol dels castells on s'aixeca el Museu Casteller de Catalunya. La fotografia de portada d'aquesta publicació recull pilaners de les nou colles de gamma extra en els terrenys en obres del Museu Casteller.


E-mail: sagfsdgcoordsagfsdginadosagfsdgra@ccsagfsdgcc.casagfsdgt
Telèfon: 977 605 206
Adreça: Carrer Major 2, 43800 - Valls (Tarragona)
T'agrada aquesta pantalla?comparteix-la!