Coordinadora de colles castelleres de Catalunya

Notícies CCCC

Micromecenatge per al Castelloscopi, un projecte pedagògic innovador

29/10/2014

El Castelloscopi, un projecte innovador que combina l'audiovisual, l'art i els elements pedagògics, tot aplicat al món casteller, ha iniciat un període de recerca de suports econòmics mitjançant una campanya de micromecenatge a la plataforma Verkami. Tothom pot fer les seves aportacions a partir d'aquest dimecres a les sis de la tarda. El "Castelloscopi" és un projecte per a fer difusió i pedagogia del fet casteller, dels seus valors, i de la seva riquesa humana, impulsat pels Castellers del Poble Sec i compta amb el suprot de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya. 

La Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) va acordar, en la passada reunió de la seva junta directiva, donar suport al projecte "Castelloscopi". Les característiques innovadores del projecte com a element difusor del fet casteller, així com la seva voluntat de tenir un abast global i no només d'una colla, han sigut els motius de pes per implicar-se en el projecte i col·laborar amb els Castellers del Poble Sec, la colla impulsora. Per altra banda, la colla tenia clar des d'un primer moment que el suport de la CCCC era clau per a l'èxit d'un repte com el del Castelloscopi. Per tres motius. En primer lloc, per complir amb tots els criteris de seguretat que marca la CCCC. És per aquest motiu que el primer que va fer la colla barcelonina va ser demanar assessorament de la direcció científica mèdica de la CCCC i la seva validació en relació a les ulleres gravadores que han estat fent servir durant tota la temporada. En segon lloc, per a la construcció del Castelloscopi. La col·laboració de la CCCC també inclou implicació en la difusió del projecte de micromecenatge que ha de sufragar els costos inicials. I, finalment, per a poder dur el Castelloscopi pel territori oferint-lo a altres colles un cop ja estigui enllestit, previst pel març de l'any vinent.

Qui pot ser mecenes?

Tothom qui vulgui pot ser mecenes i ajudar a arribar a l'objectiu econòmic que fa possible el Castelloscopi. Tot i així, s'han dissenyat recompenses a la mida de diversos col•lectius:
- Aficionats als castells: Per tothom a qui li agradin els castells, s'ofereix el DVD del Castelloscopi virtual, amb la totalitat de les gravacions fetes com a extra. També s'ofereix un simpàtic joc-maqueta per a construir-se un mateix el Castelloscopi en miniatura (amb accés als vídeos via codis QR).
- Castellers/es: A més del nom a la llista de mecenes, s'ofereix la possibilitat de que el seu nom consti al vídeo de la pantalla corresponent a la posició que ocupa a la seva colla. Un mocador casteller exclusiu és una altra recompensa per aquest col·lectiu.
- Colles castelleres: Es vol que el Castelloscopi sigui un projecte de tot el món casteller. Per això, s'ofereix la seva cessió a altres colles per tal que elles mateixes puguin exhibir-lo i fer els tallers per a les escoles i entitats del seu entorn.
- Escoles, instituts i entitats: El valor afegit del Castelloscopi és el taller pedagògic desenvolupat especialment per a ell. Per això, s'ofereix com a recompensa per a centres educatius i entitats la possibilitat de tenir-lo una setmana, amb la realització de diverses sessions del taller pedagògic.

Però què és el Castelloscopi?

El Castelloscopi és una estructura vertical en forma de castell humà, d'uns 2,5 metres d'alçada i 3 d'amplada, on els castellers són substituïts per pantalles planes. A les pantalles s'hi pot veure un pla subjectiu (el que correspon a la mirada humana) del casteller segons la posició que ocupi al castell (pom de dalt, tronc o pinya). Algunes d'aquestes posicions són invisibles a les gravacions de castells habituals degut a que queden amagades al cor de la pinya: crossa, baix, contrafort, agulla, primeres mans, vent, lateral, etc). Són posicions, a més, força desconegudes pel públic no casteller.

Als monitors, com a part de la gravació, el protagonista es presenta a càmera. En aquest moment apareixerà en pantalla informació personal d'aquesta persona, permetent a l'espectador entendre la gran diversitat de persones -de totes les edats, pesos, alçades, orígens, classes socials,..- que fan possible una colla castellera. És a partir d'aquesta informació que arrenca el taller pedagògic que dóna valor afegir al Castelloscopi. I és que s'ha dissenyat el Castelloscopi de tal manera que sigui desmuntable i transportable en una furgoneta domèstica, essent així possible la seva exhibició i la realització del taller a escoles, instituts, locals de colles castelleres, i entitats de tot el país.

Podeu fer les vostres aportacions aquí.


E-mail: sagfsdgcoordsagfsdginadosagfsdgra@ccsagfsdgcc.casagfsdgt
Telèfon: 977 605 206
Adreça: Carrer Major 2, 43800 - Valls (Tarragona)
T'agrada aquesta pantalla?comparteix-la!