Coordinadora de colles castelleres de Catalunya

Notícies Món Casteller

Més de 120 actes al Fòrum Casteller que Valls organitza per Santa Úrsula

25/09/2012

Les dues colles dels Xiquets de Valls, la Fundació de les Festes Decennals de Valls, la revista Castells i l'Ajuntament de Valls han presentat les 120 activitats que transformen la històrica Diada de Santa Úrsula en un nou esclat d'activitats al voltant del fet casteller en el seu quilòmetre zero, i que es desenvoluparan durant el cap de setmana del 19 al 21 d'octubre. El Simposi Casteller i la FiraCastells, estrenats durant les Decennals del 2011, creixen i aglutinen al seu voltant molts actes per a les famílies, el primer espectacle de contes castellers, l'estrena de la primera ruta guiada castellera, la secció gralles & castells, els aparadors guarnits amb temàtica castellera, la ruta de les tapes castelleres o l'edició de les actes del primer Simposi. El Pati, el Teatre Principal, l'Institut d'Estudis Vallencs i l'Antic Cafè es sumaran a l'escenari patrimonial per excel•lència de la plaça del Blat, i a les seus socials de les dues colles dels Xiquets de Valls. Les activitats seran de caràcter plenament obert.

L'alcalde de Valls, Albert Batet, ha destacat que d'aquesta manera es posa de manifest "la voluntat de posar de relleu la importància de les fires de Santa Úrsula" i el paper de Valls com a bressol i quilòmetre zero del fetcasteller. Al mateix temps, ha recordat que el més important continua sent la pròpia actuació que aplegarà diumenge al migdia les dues colles vallenques a la plaça del Blat. Batet també ha assenyalat que aquesta iniciativa té una dimensió econòmica, com a possible motor de creixement turístic, cultural, etc.

Jordi Roigé, editor de la revista Castells, ha destacat que la Fira Castells ha doblat el nombre d'expositors respecte la que es va celebrar amb motiu de les Decennals, i es va mostrar segur que la nova ubicació a la plaça del Pati permetràuna major afluència d'expositors. A més, la fira serà una "festa contínua", especialment amb activitats adreçades al públic infantil i familiar. Roigé també va explicar que al llarg del cap de setmana es projectaran fins a 28 audiovisuals de continguts casteller, destacant la possibilitat de revisar en pantalla gran el llargmetratge La teta i la lluna (1994) de Bigas Luna.

Per la seva banda, Anton Dilla ha explicat, en nom de les dues colles vallenques, el contingut del simposi, amb dos àmbits de debat principals dedicats a la disjuntiva esports / tradició i a la incorporació de noves estructures en el repertori casteller. A més, la inauguració del simposi anirà a càrrec del director teatral Salvador Távora, fundador de La Cuadra de Sevilla, una intervenció que, segons Dilla, "pot crear debat, que és el que es pretén". El simposi es clourà amb una conferència sobre la festa del Palio de Siena, que segons Dilla manté uns paral·lelismes interessants amb els castells, especialment tal i com es viuen a Valls. 


E-mail: sagfsdgcoordsagfsdginadosagfsdgra@ccsagfsdgcc.casagfsdgt
Telèfon: 977 605 206
Adreça: Carrer Major 2, 43800 - Valls (Tarragona)
T'agrada aquesta pantalla?comparteix-la!