Coordinadora de colles castelleres de Catalunya

Notícies Món Casteller

Creen un centre per potenciar l'anàlisi en clau de futur del món casteller

16/12/2014

Tarragona serà la seu del Centre de Prospectiva i Anàlisi dels Castells (CePAC), una nova entitat dedicada a l'estudi i la reflexió entorn el futur del món casteller que s'ha presentat precisament amb la signatura del conveni amb l'ajuntament de Tarragona, que l'acollirà. El CePAC és una associació que té com a socis fundadors Josep Bargalló, comissionat de la Biennal del Concurs de Castells; Miquel Botella, expresident de la CCCC; Jaume Rosset, exdirector científic i mèdic de la CCCC; el filòleg i periodista casteller Xavier Brotons i el doctor en Dret Jordi Jaria.

En representació dels impulsors del projecte, Josep Bagalló ha explicat que el nom de l'entitat "ja diu què volem fer i què no volem fer". Així, el CePAC no s'ocuparà d'aspectes històrics o de tècnica, i vol reflexionar "sobre el futur i no sobre el passat". Així, entre els temes possibles de recerca hi ha la sostenibilitat del món casteller, la seva expansió o la composició sociològica. Aquesta recerca es faràmb "rigor acadèmic" i voluntat de lligam amb el món universitari. Igualment, l'objectiu de l'associació no és tant fer la recerca directament com impulsar que se'n faci. Al marge dels fundadors, l'associació està oberta a qualsevol persona interessada amb els seus objectius i a inicis de 2015 ja disposarà d'una web des de la qual inscriure's. 

L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha recordat que els castells són "la manifestació cultural més exportadora de Catalunya com a país" i ha afirmat que el fet que el CeCAT tingui la seu a Tarragona és un fet "circumstancial però volgut", en el sentit que certifica l'aposta de la ciutat pels castells. En termes similars ha parlat la consellera de Cultura, Beegoña Floría, que ha parlat de la voluntat tarragonina d'excercir de motor del món casteller no només a nivell local sinó també de país, amb una "visió generosa" d'aquest fet. L'Antiga Audiència de Tarragona serà la seu del CeCAT.

Finalment, el director general de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya, Lluís Puig, també ha destacat la idoneitat de crear "un observatori, una antena amatent a tot el que passa en el món casteller", a més de pronosticar que el CePAC podria tenir un paper d'avantguarda en el món dels centres d'estudis, generalment més orientats a l'estudi del passat. 


E-mail: sagfsdgcoordsagfsdginadosagfsdgra@ccsagfsdgcc.casagfsdgt
Telèfon: 977 605 206
Adreça: Carrer Major 2, 43800 - Valls (Tarragona)
T'agrada aquesta pantalla?comparteix-la!