Coordinadora de colles castelleres de Catalunya

Notícies Món Casteller

Josep Bargalló: "El principal repte pels castells és consolidar els seus valors"

28/06/2011

Josep Bargalló, exconseller en cap de la Generalitat i exdirector de l'Institut Ramon Llull, creu que el principal repte a què s'enfronten els castells després de la seva designació com a patrimoni de la humanitat és "consolidar els valors que han fet d'enllaç amb la modernitat des de la preservació de la identitat". Aquesta va ser la tesi principal de la conferència que Bargalló va oferir com a inauguració de la universitat d'estiu de la Universitat Rovira i Virgili, aquest dilluns, a Tarragona. Entre aquests valors, Bargalló va esmentar tota una sèrie de dicotomies (com ara treball cooperatiu i lideratge; esforç col·lectiu i altruïsme; competitivitat i no remuneració) que "defineixen el debat social a Europa en aquests moments". Bargalló també va destacar que els castells són intergeneracionals, interclassistes, constitueixen una forma d'oci que no comporta aïllament i generen identitat.

El polític i estudiós del fet casteller torrenc va definir el fet casteller com "el paradigma de l'evolució de la cultura popular", una "evolució constant sempre de la mà de canvis econòmics, polítics o socials" en la què el reconeixement de la Unesco encara incidiria més. Quant als canvis a nivell intern, Bargalló va qualificar d'"exemplar" l'evolució de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC), "que ha adoptat una actitud proactiva en les qüestions que afecten el món casteller". Bargalló també va reclamar "introduir els castells en la normalitat de la investigació universitària".

L'acte d'ahir precisament anava lligat al curs de Periodisme Casteller que ha organitzat la URV i que ha resultat un èxit, amb una trentena d'estudiants apuntats. Jordi Ferré, cap del departament de Comunicació de la universitat, va reconèixer que "en països com Anglaterra la universitat parlaria molt més de castells". Anna Guasch, presidenta de la CCCC, també va destacar en la seva intervenció la necessitat que els castells fossin presents a la universitat, donat que avui en dia són "una realitat complexa, analitzable des de molts punts de vista". 

 


E-mail: sagfsdgcoordsagfsdginadosagfsdgra@ccsagfsdgcc.casagfsdgt
Telèfon: 977 605 206
Adreça: Carrer Major 2, 43800 - Valls (Tarragona)
T'agrada aquesta pantalla?comparteix-la!