Coordinadora de colles castelleres de Catalunya

Notícies Món Casteller

Èxit del Fòrum Santa Úrsula tant entre el públic especialitzat com el familiar

28/10/2013

El tercer Fòrum Casteller que ha estat el fil conductor de la Fira de Santa Úrsula de Valls celebrada aquest cap de setmana ha atret tant el públic familiar i popular com l'especialitzat en l'estudi de l'univers casteller. Els vint estands i les quatre àrees de dinamització de la FiraCastells han convocat milers de persones a l'espai del Pati, mentre el Simposi Casteller ha comptat amb 156 participants i també d'onze entitats, una xifra lleugerament superior a l'any anterior, procedents de 24 localitats. La diada castellera de diumenge al migdia va omplir als màxims la plaça del Blat i el carrer de la Cort per l'expectació generada. Durant el cap de setmana els hotels de Valls van registrar una ocupació del cent per cent, fins el punt que dissabte a la nit assistents al Fòrum van haver d'allotjar-se en poblacions veïnes com Alcover i Tarragona.

Les 140 activitats del tercer Fòrum Casteller han registrat una excel•lent participació, afavorida per la continuïtat i consolidació de la iniciativa més transversal que s'organitza sobre l'univers casteller iniciada l'any 2011 i que ha arribat enguany a la seva tercera edició, així com el temps estiuenc que ha predominat. Els punts àlgids han estat la diada castellera del diumenge, la nit del divendres amb uns assaigs multitudinaris i amb un alt nombre de persones intervenint o bé visitant-los, i les activitats familiars al Pati que les tardes del divendres i del dissabte i els matins del dissabte i del diumenge han registrat una participació excel•lent, que en alguns moments ha fet registrar cues en algunes de les activitats organitzades. Activitats que repetien per l'èxit de la primera edició com el rocòdrom, el globus casteller, la galeta castellera i el Nan casteller han tornat a funcionar molt bé. S'hi han afegit a les més sol•licitades les del llapis casteller a càrrec de Jumpling Clay -precisament va ser el detall escollit amb què l'Alcalde de la ciutat va obsequiar els castellers i grallers de les dues colles vallenques durant les matinades-, el taller de fermalls a càrrec de El burro català, el taller preparat pel Camp d'Aprenentatge de Tarragona i la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, o les ‘escales musicals' de GAAC. També ha reeixit la potenciació dels jocs gegants. Jordi Ferré, de Cossetània Edicions, era un dels expositors que també valorava positivament l'augment de visitants en aquesta tercera edició de la FiraCastells, la segona que es realitza en el Pati.

24 localitats representades al Simposi

Pel que fa al 3er Simposi Casteller s'han registrat 156 participants de 24 localitats: Alcover, Algemesí, Avià, Badalona, Barcelona, Berga, Bràfim, Cabra del Camp, Esparreguera, El Pla de Santa Maria, Granollers, Lilla, Madrid, Picamoixons, Reus, Salou, Sant Just d'Esvern, Sitges, Tarragona,Terrassa, Ulldemolins, Vilafranca del Penedès, Vilallonga del Camp i Valls.

A més d'estudiosos, analistes i persones a títol individual, van participar onze entitats i deu mitjans de comunicació. Malgrat la prudència que s'abordava la sessió de la tarda pel que fa a l'assistència, donada la realització del clàssic Barça-Madrid, el Simposi ha tingut una participació lleugerament superior a la de l'any passat i ha esdevingut el hub de l'anàlisi castellera. Les ponències d'obertrura a càrrec de la periodista María Ángeles Sánchez sobre els avantatges i inconvenients que pot suposar la proclamació dels castells com Patrimoni Immaterial per part de la UNESCO, com la de cloenda del doctor Antoni Salcedo de la Universitat Rovira i Virgili, que va presentar nombroses obres d'art europees i catalanes en què apareixen els castells i altres construccions humanes, van ser especialment valorades per bona part dels assistents.

Les comunicacions de presentació lliure han tingut enguany un marcat to emotiu en l'àmbit del paper de la dona en els castells, sobretot quan es va descriure la seva incorporació progressiva com a castelleres adultes de tronc i de pinya, i alhora des de la perspectiva de les mares. En l'àmbit del finançament, en general es va evidenciar com a majoritària la posició de la Coordinadora de Colles contrària a l'ús de la publicitat en les camises. Alhora es van posar damunt de la taula noves opcions com el micromecenatge, l'enginy aplicat a la publicitat i el patrocini en què Repsol va deixar clar que aquesta empresa ‘potser no seria la primera però tampoc l'última en incorporar-s'hi a nous suports avui per descobrir', o fins i tot una major implicació d'espectadors i castellers en el finançament. L'edició de les actes dels dos simposis anteriors per part de Cossetània de Valls també es va valorar com un dels actius més importants d'aquest hub casteller. Així mateix, la incorporació de la Universitat Rovira i Virgili en l'organització del Simposi, amb l'atorgament de crèdits, va ser especialment destacada pel mateix alcalde, Albert Batet, com ‘una de les sinèrgies importants d'aquesta tercera edició'.

Altres activitats com el concert de La Vella Dixieland i els Vernets al Centre Cultural que va entusiasmar els espectadors, o els esmorzars de forquilla del diumenge al matí, també foren seguides àmpliament tant pels vallencs com pels nombrosos visitants. Bona part d'aquests també s'ha sorprès per l'enginy i creativitat dels comerciants vallencs en la mostra d'aparadors d'enguany. Els menús castellers també van incorporar una bona dosi de creativitat en alguns restaurants que van batejar els plats amb noms de l'univers casteller, i alguns establiments es van adaptar a l'horari en què va finalitzar la diada de Santa Úrsula, que va comptar entre els convidats al balcó de l'Ajuntament amb el President Jordi Pujol, que ha exercit com a Ambaixador dels Xiquets de Valls durant aquest 2013, i el president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya. Els quatre quadres que l'artista francès Patou Deballon pintà en directe durant la diada des d'un dels balcons de Can Segarra començaren a circular ràpidament per les xarxes socials i a la tardes estigueren exposats un parell d'hores al Pati. Es tractava del primer cop que un pintor duia a terme el seguiment d'una diada totalment en directe des de l'àmbit de les arts plàstiques. Santa Úrsula també ens deixa els primers goigs que inclouen temàtica castellera.


E-mail: sagfsdgcoordsagfsdginadosagfsdgra@ccsagfsdgcc.casagfsdgt
Telèfon: 977 605 206
Adreça: Carrer Major 2, 43800 - Valls (Tarragona)
T'agrada aquesta pantalla?comparteix-la!