Coordinadora de colles castelleres de Catalunya

Notícies Món Casteller

Tot a punt per la celebració del Fòrum Casteller aquest cap de setmana a Valls

17/10/2012

Valls tanca aquests dies els darrers detalls per a l'organització del Fòrum Casteller amb motiu de la fira de Santa Úrsula, aquest cap de semana. El Fòrum, a més de l'actuació de diumenge amb les dues colles castelleres de la ciutat, inclou la segona edició del Simposi Casteller i també de la Fira Castells, a més de moltes altres activitats lligades a aquest món. Entre les darreres incorporacions al programa hi ha la personalitat que clourà el simposi, la presentació en forma de llibre de les actes de la primera edició i la presentació d'un díptic del Centre de Normalització Lingüística. 

Així, l'investigador italià Mauro Civai serà el responsable de cloure el segon Simposi Casteller que tindrà lloc dissabte 20 d'octubre a Valls, amb motiu del Fòrum Casteller de la Fira de Santa Úrsula. És la personalitat més destacada en el coneixement d'aquesta festa de les rivalitats que és el Pal•li de Siena (Itàlia). La tradició i la rivalitat entre els barris de la ciutat de Siena culmina en un conjunt de quatre dies de festa. El seu punt més àlgid és la mítica carrera de cavalls que dura poc més d'un minut però que dóna sentit a la vida social i comunitària d'aquesta població italiana durant tot l'any. Malgrat l'aparent brevetat de l'acte, la preparació, les discussions, la rivalitat són motiu de debats apassionats durant tot l'any, amb totes les similituds que podem trobar al món dels castells. Aquesta ha estat la raó essencial per la qual les dues colles dels Xiquets de Valls, l'Ajuntament de Valls i la Fundació de les Festes Decennals han escollit la celebració italiana per ser al Fòrum Casteller.

 El simposi, que se celebra dissabte al Teatre Principal, també servirà de marc per a la presentació d'un pòster i un díptic digitals de terminologia castellera elaborats pel Centre de Normalització Lingüística de Tarragona (CNL Tarragona) i el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL). Els autors dels materials són Xavier Brotons, periodista casteller i tècnic del CNL Tarragona, i Joan Pol, del CPNL. Xavier Brotons n'és el responsable de la idea i dels textos, mentre que Joan Pol n'és l'autor del disseny i dels dibuixos. Entre d'altres, el material inclou dibuixos de tots els tipus de castells i de les parts d'un castell, amb la terminologia corresponent. També inclou una llista de la terminologia castellera més habitual. La presentació, a les 17:20 la faran Santi Pallàs i Guasch, president del Consell de Centre del CNL Tarragona, i Xavier Brotons.

Finalment, el dia abans, divendres dia 19, es farà la presentació del llibre L'univers casteller, avui, que recull les actes de la primera edició del simposi, celebrat durant les festes decennals de l'any passat. La presentació es farà a les 20:00 a la Biblioteca Popular de Valls, a càrrec de l'estudiós Eloi Miralles. 

 Podeu consultar tot el programa aquí.

 

 


E-mail: sagfsdgcoordsagfsdginadosagfsdgra@ccsagfsdgcc.casagfsdgt
Telèfon: 977 605 206
Adreça: Carrer Major 2, 43800 - Valls (Tarragona)
T'agrada aquesta pantalla?comparteix-la!