Coordinadora de colles castelleres de Catalunya

Notícies Món Casteller

Més de vint colles participaran en l'acte d'inici d'obres del Museu Casteller

19/03/2015

L'acte de commemoració de l'inici de les obres del Museu Casteller de Catalunya tindrà lloc el proper divendres 27 de març i comptarà amb la participació de diverses colles de Catalunya. Les vint agrupacions castelleres que a dia d'avui ja han confirmat la seva participació en aquesta celebració aixecaran els primers pilars simbòlics de l'edifici, en un acte que presidirà Artur Mas, president de la Generalitat de Catalunya. L'acte públic s'iniciarà a les 19h del dia 27 en el mateix espai on es construirà el museu, situat al bell mig del Barri Antic i a tocar de la plaça del Blat. La companyia d'espectacles aeris 'Sacude', lligarà patrimoni cultural amb contemporaneïtat, en un muntatge escènic d'acrobàcia aèria a 15 metres d'alçada que convidarà al públic, com en els castells, a mirar cap el cel. Els màxims representants de les institucions promotores del projecte, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona, la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya i l'Ajuntament de Valls, seran en l'acte per donar el tret de sortida a les obres del Museu.

Després dels parlaments institucionals i de la col·locació de la primera pedra del futur Museu per part dels enxanetes de les colles castelleres, serà el torn de les agrupacions que aixecaran els pilars, en un acte al que també s'hi ha volgut sumar la Muixeranga d'Algemesí del País Valencià, antecedent dels actuals castells. En la celebració també hi prendrà part el grup de grallers de Valls, Bufalodre, prestigiosa formació de música popular en actiu des de 1994, que interpretarà diverses peces del repertori casteller i l'himne nacional de Catalunya, Els Segadors. La televisió pública del Camp de Tarragona TAC12 col·laborarà amb l'acte per retransmetre la celebració els dies posteriors.

L'espectacle d'acrobàcia aèria

Finalment, per vertebrar el patrimoni i la contemporaneïtat, la companyia d'espectacles aeris 'Sacude' realitzarà una acció sobre una gran bastida de 15 metres d'alçada. La companyia 'Sacude' es va crear a Barcelona per crear i expressar coneixements artístics i tècnics i fusionar en l'aire teatre, dansa, vídeo, circ, música i poesia. La companyia, creada a Barcelona el 2006, ha col·laborat amb La Fura dels Baus en diversos espectacles. Actualment amb seu a la vila de Premià de Mar, oberta sempre a noves propostes, a 'Sacude' li agrada crear projectes nous i interessants, incloent noves tècniques, conservant i cuidant la filosofia de la marca o projecte en què la companyia s'integra. Amb aquest esperit han elaborat l'acció de 12 minuts per a l'acte d'inici d'obres del Museu Casteller de Catalunya.

El Museu Casteller

L'edifici ha estat concebut pel gabinet Varis Arquitectes que encapçala Dani Freixes, Premio Nacional de Diseño 2001 del Ministerio de Ciencia i Tecnologia i Premi Nacional d'Arquitectura i Espai Públic 2007 que concedeix la Generalitat de Catalunya. El futur Museu Casteller serà un equipament singular destinat a difondre i promoure el fet casteller, una tradició que l'any 2010 va ser declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco. El futur museu, al qual s'arribarà principalment des de la plaça del Blat, espai emblemàtic de la història castellera i Km0 del fet casteller, està dissenyat per convertir aquesta zona del Barri Antic en gran àgora i focus d'activitats castelleres.

Així, la façana principal de l'equipament presidirà una nova plaça que tindrà continuïtat amb la plaça del Blat i amb la que es completarà, juntament amb la plaça de l'Oli, un seguit d'espais oberts a la vida ciutadana. En aquest sentit, l'edifici pretén ser un equipament cultural motor en la dinamització urbanística, social i de promoció comercial i turística per al centre històric. L'edifici es construirà en un solar de 1.560 metres quadrats i tindrà una superfície construïda de 2.835 metres quadrats, repartits principalment entre la planta baixa, d'accés al museu, i la planta primera, on s'ubicaran les sales d'exposicions del recorregut museogràfic. El pressupost d'adjudicació de les obres de construcció de l'edifici, fase que ara s'iniciarà, és de 2.727.300 euros.

 


E-mail: sagfsdgcoordsagfsdginadosagfsdgra@ccsagfsdgcc.casagfsdgt
Telèfon: 977 605 206
Adreça: Carrer Major 2, 43800 - Valls (Tarragona)
T'agrada aquesta pantalla?comparteix-la!