Coordinadora de colles castelleres de Catalunya

Notícies Món Casteller

El Concurs de Castells fa pública una renovada taula de puntuacions

06/06/2013

La Comissió Assessora del Concurs de Castells ha aprovat la nova taula de puntuacions, que serà utilitzada ja en el Concurset de Torredembarra d’aquest any. La taula vigent va ser creada l’any 2006, però en els últims anys s’havia anat modificant substancialment per incorporar-hi les noves construccions. Per aquest motiu, la Comissió Assessora del Concurs de Castells, l’òrgan format per castellers i especialistes encarregat dels aspectes tècnics del certamen, ha fet una revisió en profunditat de la taula.

La nova taula de puntuacions presenta diferents novetats en comparació a la taula anterior:

- S’ha fet un esforç per simplificar la taula de puntuacions, utilitzant números més baixos i arrodonint totes les xifres a 0 i 5.

- En la mateixa línia, els 39 castells recollits a la taula es presenten dividits en 7 grups i 17 subgrups. Aquests grups i subgrups no tenen cap incidència real, però sí que serveixen per fer visibles a castellers i públic els salts de nivell existents a la taula.

-   Varia l’ordenació del 7 de 8, un castell gairebé inèdit que s’havia introduït a la taula el 2012. La Comissió ha decidit ubicar-lo entre el 3 de 8 i el 2 de 8 f, quan el 2012 se situava entre el p de 7 f i el 5 de 8.

- Per primera vegada els castells amb l’agulla i per sota carregats tenen una penalització inferior a la resta de castells carregats. 

-  En l’hipotètic cas que en el futur s’hagin d’afegir noves construccions, la taula està calculada de tal manera que en la majoria de casos no s’hagin de modificar les puntuacions de la resta de castells.

-  La progressió matemàtica utilitzada fa que la nova taula de puntuacions penalitzi les actuacions amb només dos castells. Així mateix, la taula premia els castells descarregats.

 

La Comissió també ha actualitzat el protocol d'actualització i manteniment de la taula de puntuacions, conegut popularment com a “Protocol Ferrando” perquè el seu impulsor fou l’actual president del Jurat del Concurs, Pere Ferrando. El principal canvi fa referència al fet que la taula de puntuacions serà vigent un mínim de dos anys i a partir d’ara s’actualitzarà, si s’escau, al primer trimestre dels anys senars. D’aquesta manera, la taula de puntuacions avui presentada serà utilitzada per elaborar el rànquing classificatori (que avalua els castells fets per totes les colles des del dia 1 de setembre de 2013 fins al dia 31 d’agost de 2014, i que determinarà quines colles participaran al XXV Concurs de Castells) i al mateix XXV Concurs de Castells.

 

Col·laboració amb el Concurs de Castells Vila de Torredembarra

 

La nova taula de puntuacions també serà utilitzada pel IX Concurs de Castells Vila de Torredembarra, conegut popularment com a Concurs-7, que tindrà lloc el diumenge 6 d’octubre de 2013. Fruit d’aquesta col·laboració enguany s’ha incorporat a les reunions de la Comissió Assessora un representant dels Nois de la Torre, organitzadors d’aquest certamen. Paral·lelament, s’està treballant per estrènyer la vinculació entre el Concurs de Castells i el Concur7 a partir de l’any 2014. 


PDF
Taula de puntuacions XXV Concurs de Castells.pdf
E-mail: sagfsdgcoordsagfsdginadosagfsdgra@ccsagfsdgcc.casagfsdgt
Telephone: 977 605 206
Address: Carrer Major 2, 43800 - Valls (Tarragona)
Like this screen?share it