Coordinadora de colles castelleres de Catalunya

Noticias de las colles

La Colla Vella i la URV signen un conveni per fer recerca històrica

11/02/2015

La Colla Vella dels Xiquets de Valls, la Universitat Rovira i Virgili (URV) i l'investigador doctor Àlex Cervelló han signat aquest dimarts un conveni de col·laboració en matèria de recerca històrica castellera. Mitjançant aquest conveni, tant la URV com Cervelló cedeixen en exclusiva a la Colla Vella els drets d'explotació i edició sobre la tesi doctoral "Els Xiquets de Valls durant el primer franquisme", elaborada per l'investigador, i de l'altra es contemplen els conceptes marc per continuar la col·laboració a tres bandes en la recerca històrica dels castells a Valls. En aquest sentit, Cervelló va confirmar que el següent pas serà la investigació dels orígens dels castells a la capital de l'Alt Camp i continuar cronològicament fins arribar a l'actualitat.

El president de la Colla Vella, Joan Ibarra, va destacar que el fet que la recerca es faci de la mà de la universitat "garanteix que es faci amb una metodologia científica": "Serà sens dubte el projecte més ambiciós, més complet i amb tot el rigor acadèmic que s'ha fet mai sobre els Xiquets de Valls". Ibarra va anunciar que la tesi de Cervelló, primer fruit d'aquesta col·laboració, serà publicada per Cossetània pels volts de Sant Joan.

Per la seva banda, el rector de la URV, Josep Anton Ferré Vidal, va destacar que la tesi de Cervelló i el conveni signat són bones mostres de les feines fonamentals de la universitat: formar professionals que poden fer recerca en àmbits amb els que no estan relacionats directament, generar coneixement i fer un servei directe a l'entorn més immediat. 

Finalment, Àlex Cervelló va explicar breument el contingut de la seva tesi, centrada en el període 1939-60. La conclusió principal és que les autoritats franquistes locals van voler utilitzar el fet casteller però que no van aconseguir evitar que es reproduís la dualitat de colles. Cervelló va qualificar la seva tesi de "treball científic i exhaustiu de documentació original" i va explicar que, per exemple, inclou un llistat de 505 castellers que entre el 1930 i el 1960 van militar en alguna de les colles vallenques. 


E-mail: sagfsdgcoordsagfsdginadosagfsdgra@ccsagfsdgcc.casagfsdgt
Teléfono: 977 605 206
Dirección: Carrer Major 2, 43800 - Valls (Tarragona)
Te gusta esta pantalla?compártela