Coordinadora de colles castelleres de Catalunya

Notícies Món Casteller

Inaugurat el Monument als Castellers de la plaça Sant Miquel de Barcelona

12/02/2012

Els pilars simultanis aixecats per les sis colles castelleres de Barcelona, els Falcons de la ciutat i les dues muixerangues d'Algemesí han servit aquest migdia per inaugurar el Monument als Castellers, obra d'Antoni Llena, que l'ajuntament de Barcelona ha instal·lat a la plaça Sant Miquel, a tocar de la plaça Sant Jaume. L'obra, d'acer inoxidable, puja fins a una alçada d'uns trenta metres i ha costat més de 600.000 euros. L'acte d'inauguració s'ha desenvolupat sota la protesta de veïns del barri i de representants de Transports Metropolitans de Barcelona, especialment durant el breu parlament de l'alcalde Xavier Trias.

L'autor de l'escultura, Antoni Llena, no ha defugit el debat en el seu parlament i ha reconegut que aquesta "ha nascut envoltada de polèmica". Quant a la qüestió estètica, ha afirmat que "és el temps el que certifica el valor d'una obra", recordant com molts artistes lligats a Barcelona -començant per Antoni Gaudí- havien estat molt criticats en la seva època. Llena va explicar que la seva alçada, fins i tot per sobre del mateix edifici de l'ajuntament, simbolitza que "entre el poble i les institucions no hi ha d'haver jerarquia", i que al mateix temps es tracta d'una escultura "amable, a través de la qual es pot transitar". 

Per la seva banda, la presidenta de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC), Anna Guasch, ha apuntat que el monument barceloní "enceta nous camins en l'escultura castellera", que fins ara havia estat bàsicament figurativa. Guasch també ha destacat la ubicació de l'escultura i l'ha considerada una "excel·lent al·legoria de l'ànima dels castells", en combinar l'aspiració d'anar amunt, la tensió i la fragilitat. Ramon Rabassa, president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Barcelona, ha constatat que "podem considerar que el fet casteller ha arrelat a Barcelona i va a més", de manera que el monument és un "reconeixement a aquesta realitat". 

Després dels pilars commemoratius, la festa ha continuat amb la diada castellera de Santa Eulàlia, en la què hi han participat les sis colles de la ciutat. 


E-mail: sagfsdgcoordsagfsdginadosagfsdgra@ccsagfsdgcc.casagfsdgt
Teléfono: 977 605 206
Dirección: Carrer Major 2, 43800 - Valls (Tarragona)
Te gusta esta pantalla?compártela